Blogi

Sekaihon hoito: tasapaino on avain

Sekaiho putoaa usein eri ihotyyppien hoidon väliin. Toisaalta iho kaipaa kosteutta, mutta liika ravitsevuus voi saada sen tuntumaan öljyiseltä. Sekaihon oloa on kuitenkin mahdollista helpottaa huolellisella, ihoa kuuntelevalla hoidolla. Avainasemassa ovat monipuoliset tuotteet, jotka eivät toisaalta kuivata ihoa mutta eivät myöskään jätä sitä kiiltäväksi. Tästä artikkelista opit kikat sekaihon hoitoon!

Mistä tunnistaa sekaihon?

Klassinen T-alue on hyvä keino tunnistaa sekaiho. Sekaihon T-alueella eli otsalla, nenällä ja leuassa iho rasvoittuu poskia ja leukaa nopeammin. T-alue alkaa nopeasti kiiltää, meikki saattaa valua sen kohdalta ja ihohuokoset voivat olla laajentuneet. Samanaikaisesti poskipäillä voi tuntua kiristelevää karheutta ja iho voi näyttää hilseilevältä. Ihoa tekisi toisaalta syväpuhdistaa, mutta toisaalta poskien punoittava iho tuntuu ärtyvän liian pesevistä tuotteista.

On hyvä huomioida, että lähes kaikilla ihotyypeillä otsa saattaa olla muuta ihoa rasvoittuvamman tuntuinen. Sekaiholle ominaista on kuitenkin iso vaihtelu T-alueen ja muun ihon välillä.

Sekaihon puhdistus

Sekaihon hoito alkaa puhdistuksesta. Jos sekaiholla on tapana oireilla myös epäpuhtauksin, houkuttelee syväpuhdistavaan tuotteeseen tarttuminen. Kannattaa kuitenkin kokeilla ensiksi talia iholta poistavia, mutta hellävaraisia ja ihon tasapainon myös kuivilla alueilla säilyttäviä tuotteita. Puhdistusvaahto on raikkaan tuntuinen, mutta useimmiten puhdistusgeeliä hellävaraisempi vaihtoehto. Geeli vaahtoaa vasta iholla, mikä tuo lisää tehoa puhdistukseen mutta voi häiritä kuivaa ihoa. Puhdistusvaahto puolestaan on valmiiksi vaahtomuodossa, jolloin se on hellävaraisempi koostumukseltaan.

Kokeile: Unna Nordic Usva Cleansing Oil -puhdistusöljy poistaa iholta meikin ja epäpuhtaudet helposti häiritsemättä ihon lipidikalvoa. Ekopharma Vadelma Glow -puhdistusvaahto on kosteuttava mutta öljytön, jolloin se tuntuu kasvoilla ihanan raikkaalta.

Sekaihon kosteutus

Koska sekaiho kaipaa keveää kosteutta, sopii kasvoveden tai hoitoveden kerrostaminen sille erinomaisesti. Kasvovedestä kannattaa etsiä talintuotantoa tasapainottavia ainesosia, kuten mietoa salisyylihappoa esimerkiksi paju-uutteen muodossa, rauhoittavaa pantenolia tai virkistävää katajaa. Kevyitä kosteuttajia puolestaan ovat koivunmahla, aloe vera, hyaluronihappo ja skvalaani, sekä erilaiset kasvivedet.

Kokeile: Unna Nordic Havu Balancing Toner -hoitovesi rauhoittaa ihon punoitusta ja tasapainottaa talintuotantoa katajaveden ja ratamouutteen avulla. Raikkaan tuoksuinen hoitovesi kosteuttaa myös kuivia ihoalueita tehokkaasti koivunmahlan ja biosakkaridien avulla.

Kasvovoide sekaiholle

Sekaihon kasvovoiteessa tulee olla riittävästi kosteutta, mutta lopputuloksen mielellään mattapintainen. Näin meikki levittyy iholle paremmin ja päivän aikana ihon kiiltely vähenee. Kasvovoiteesta kannattaa etsiä samoja tasapainottavia ainesosia ja kosteuttajia kuin kasvovedestäkin. Myös niasiiniamidi (B3-vitamiini), B5-vitamiini ja sinkki ovat hyviä tasapainottajia sekaiholle.

Kokeile: Epäpuhtaalle sekaiholle sopii Murumuru Fresh Start -voide, jossa on ihohuokosia supistavaa puna-apilaa ja punoitusta lievittävää sinkkiä. Murumuru-voi tekee voiteesta kosteuttavan myös kuiville ihoalueille. Enemmän pintakuivaan taittuva sekaiho puolestaan ilahtuu Ekopharma Vadelma Hydrate 24H -voiteesta, jossa on syväkosteuttava ja silti kevyt koostumus. 

Millainen kuorinta tai naamio sopii sekaiholle?

Sekaihon tasapainoa kannattaa etsiä ensisijaisesti päivittäisestä ihonhoidosta, joka auttaa ihoa voimaan paremmin pitkällä aikavälillä. Kuorinnoista ja naamioista voi kuitenkin olla hyvä apu esimerkiksi ennen juhlaa tai kun iho tuntuu olevan erityisen rasvoittuva. Sekaiholla syväpuhdistavia naamioita voi käyttää myös vain rasvoittuvilla ihoalueilla ja levittää siksi aikaa kuiville alueille paksun kerroksen kasvovoidetta tai kosteuttavaa naamiota. Multimasking-ihonhoito onkin erityisen hyvä juuri sekaiholle.

Rasvoittuvalle iholle sopivat naamiot ja kuorinnat, joista löytyy savea, hiiltä tai virkistävää turvetta. Hellävarainen PHA-happo puolestaan sopii sekä kasvojen kuiville alueille että T-alueelle.

Kokeile: Syväpuhdistava Unna Nordic Paju Peat-Charcoal Bambu Scrub -kuorintanaamio yhdistää epäpuhtauksia imevän hiilen, ihoa aktivoivan turpeen ja mekaanisesti ihoa silottavan, hienojakoisen bambujauheen. Naamio sisältää myös ravitsevia kasvoöljyjä, jolloin se tuntuu kuivattavan sijaan ravitsevalta.

LUE MYÖS:

6 ihon rasvoittumista hillitsevää hoitovinkkiä

Lue lisää

Ihonhoito uudelle tasolle: antioksidantit ovat avainasemassa

Lue lisää

Kotimainen BTB13 tuo tehon, teknologian ja ekologisuuden samassa paketissa.

Lue lisää