Blogi

Pintakuivan ihon tunnistus & hoito

Pintakuiva ja kuiva iho sekoitetaan usein toisiinsa. Pintakuivuutta voi kuitenkin esiintyä kaikilla ihotyypeillä, myös sekaiholla tai rasvoittuvalla iholla. Se ei siis ole varsinainen oma ihotyyppinsä, vaan pintakuivuus on oire ihon kosteustasapainon häiriintymisestä. Kuiva iho puolestaan on ihotyyppi, jolta puuttuu kosteutta iholle sitovia rasvoja. Myös pintakuivan ja kuivan ihon hoito eroavat toisistaan: pintakuiva iho kaipaa vesikosteutta, kun taas kuiva iho hyötyy useimmiten yhdistelmästä ravitsevia öljyjä ja täytelöittävää vesikosteutta.

Mistä tunnistaa pintakuivuuden?

Näkyvimmät merkit pintakuivuudesta ovat ihon hilseily ja kiristely. Esimerkiksi pintakuiva sekaiho saattaa näyttää kiiltävältä, mutta iho tuntuu silti epämukavalta ja esimerkiksi poskipäillä tai nenänpielissä voi olla hilseilevää ihoa. Iho voi myös punoittaa ja meikkivoide saattaa levittyä epätasaisesti ja tarrata ihon kuiviin kohtiin kiinni.

Pintakuivuutta esiintyy iholla useimmiten kausittain, kuten Suomen talvioloissa pakkasen ja kuivan ilman vaikutuksesta. Myös pitkäaikainen koneelliselle ilmastoinnille altistuminen tai liian reipas kuorinta voi saada ihon menettämään pintakerroksen kosteutta, mikä näkyy hilseilynä.

Parhaat ainesosat pintakuivalle iholle

Koska pintakuiva iho nauttii nopeasti imeytyvästä vesikosteudesta, kannattaa tuotteissa suosia juuri näitä kosteuttavia ainesosia (hydrating). Kosteuden iholle lukitsevat tuotteet (moisturizing) ovat nekin hyödyllisiä, mutta eivät yhtä välttämättömiä. Usein kevyenkin kosteusvoiteen sisältämät rasvat ja öljyt riittävät pitämään vesikosteuden iholla.

Hyaluronihappo on täydellinen pintakuivalle iholle, sillä se sitoo itseensä moninkertaisesti myös muita kosteuttavia ainesosia. Hyaluronihappo myös imeytyy nopeasti, jolloin se sopii kaikille ihotyypeille. Vielä kevyemmän tuntuinen kosteuttaja on skvalaani, jota löytyy iholta luonnostaan. Koivunmahla taas on luonnon oma superkosteuttaja, joka tuo iholle myös täyteläisen tunteen.

Pintakuivan ihon hoitorutiini

Koska pintakuivuus johtuu nimenomaan ihon pinnan kosteuden uupumisesta, kannattaa pintakuivuuden ensi merkkien ilmetessä vaihtaa puhdistustuote vähemmän pesevään. Näin iho tulee puhtaaksi, mutta sen kosteustasapaino säilyy parempana. Esimerkiksi mieto kaksoispuhdistus puhdistusöljyllä ja hellävaraisella emulsiolla voi olla tarpeen, jotta ihon tasapaino saadaan palautettua.

Kokeile: Unna Nordic Usva Cleansing Oil -puhdistusöljy on vaikutukseltaan syväpuhdistava, jolloin se sopii myös rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle. Öljy puhdistaa ihon sen tasapainoa häiritsemättä ja vie mennessään meikin ja epäpuhtaudet.

Todellinen pintakuivan ihon pikapelastaja on hoitovesi, jota voi kerrostaa iholle niin paljon kuin tarpeellista. Hoitovesi sisältää juuri vesimäistä kosteutta, joka karkottaa hilseilyä, pehmentää ihoa ja helpottaa kiristelyä välittömästi. Hoitoveteen voi valita myös punoitusta rauhoittavia ainesosia, kuten niasiinia, kauraa tai pantenolia.

Kokeile: BTB13 Intense Hydration Toner -hoitovesi sisältää kaikkia pintakuivan ihon herkkuja, jotka lisäävät ihon kimmoisuutta ja tukevat sen luontaista suojakerrosta.

Superkosteuttava seerumi toimii pintakuivan ihon arjen tasapainottajana. Tiivistetty seerumikoostumus pitää huolen siitä, että iholla on myös sen kosteustasapainoa tukevia ainesosia ja aktiiviaineita.

Kokeile: Ekopharma Vadelma Hyaluron Booster -tehoseerumi on antioksidanttinen ja syväkosteuttava tuote, joka hellii ihoa kolmen C-vitamiinin avulla.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, tulee kosteusvoide. Pintakuivan ihon kosteusvoiteen tulee olla tarpeeksi kevyt, jotta se ei tuki ihoa. Koska iholle ladataan runsaasti vesikosteutta jo ennen voidetta, voi liian täyteläinen voide pyöriä iholla imeytymättä.

Kokeile: Unna Nordic Lempi Nurturing Cream -voide sopii etenkin pintakuivalle iholle, jolla on ärtyneisyyttä ja punoitusta. Ekopharma Vadelma Hydrate 24H -kasvovoide taas toimii parhaiten sekaiholla, joka kaipaa tasapainoa.

Voiko pintakuivaa ihoa kuoria?

Ihon hilseillessä moni tarttuu ensimmäisenä kuorintaan, vaikka ei kannattaisi. Joskus kuorinta voi helpottaa vesikosteuden imeytymistä, mutta pintakuivaa ihoa se saattaa suistaa tasapainosta vielä pahemmin. Tämän vuoksi pintakuivan ihon kuorinnassa kannattaa suosia mekaanisten raekuorintojen sijaan hellävaraisia happokuorintoja tai miedosti kuorivia seerumeita. Ne pehmentävät ihoa ilman kiristelevää tai ihoa ärsyttävää tunnetta, sekä tehostavat kerrostettavan hoitoveden imeytymistä.

Pintakuivalle iholle kannattaa kokeilla aina ensin runsaan kosteuttavaa rutiinia, ja vasta tämän jälkeen tarttua kuorintaan. Kun ihoa on hetki kosteutettu intensiivisesti, on se valmiimpi myös kuorinnan vaikutuksille.

Kokeile: Unna Nordic Heljä Glow Serum on kuoriva kasvoseerumi, joka sisältää isomolekyylistä PHA-happoa. Kirkastava seerumi auttaa myös tukkeutunutta ihoa.

LUE MYÖS:

6 ihon rasvoittumista hillitsevää hoitovinkkiä

Lue lisää

Ihonhoito uudelle tasolle: antioksidantit ovat avainasemassa

Lue lisää

Kotimainen BTB13 tuo tehon, teknologian ja ekologisuuden samassa paketissa.

Lue lisää