Blogi

Parhaat fysikaaliset aurinkovoiteet – Suojaa ihosi UV-säteilyltä

Aurinkosuojia on kahdenlaisia, fysikaalisia ja kemiallisia. Kemiallinen aurinkovoide suojaa ihoa UV-säteilyltä nimensä mukaisesti kemiallisen reaktion avulla, kun taas fysikaalinen suoja toimii iholla fyysisenä suojakalvona.

Tärkeintä on löytää itselle sopivin suoja, joten siksi esittelemme parhaat luonnonkosmetiikan fysikaaliset aurinkovoiteet tässä artikkelissa. Lue alta lisää!

UVA ja UVB – mitä eroa?

Auringon UV-säteilystä pääsee maan pinnalle kahta eri aaltopituuden säteilytyyppiä, UVA- ja UVB-säteilyä. UVB-säteily aiheuttaa iholla monen tunteman palamisreaktion, jossa ihokudos vaurioituu säteilyn vaikutuksesta. UVB-säteilyn vaikutuksen huomaakin etenkin suojaamattomalla iholla pian kesäiselle auringonvalolle altistumisen jälkeen.

UVA-säteily puolestaan vaikuttaa iholla salakavalan hitaasti, ja sen vaikutus näkyy vasta vuosien päästä. UVA-säteily tuo pitkällä aikavälillä iholle solutason muutoksia, jotka näkyvät ryppyinä, juonteina, ihon kimmoisuuden katoamisena ja pigmenttimuutoksina. Yhdessä UVA- ja UVB-säteily aiheuttavat eri lähteiden mukaan 70–90 % kaikista ihon ikääntymisen merkeistä. UV-säteily on useimmiten syypää myös vaalean ihon ihosyöpiin, kuten melanoomaan tai oka- tai tyvisolusyöpään.

Iho muistaa jokaisen kokemansa säteen, ja UV-säteilyn haitat kumuloituvat vuosien myötä. Tämä tarkoittaa, että etenkin toistuva, runsas auringolle altistuminen tai lapsena ihon palaminen auringossa merkitsevät isompia vaurioita tulevaisuudessa.

Suojautumisen aakkoset

Tärkein keino UV-säteilyn haitoilta suojautumiseen on vältellä auringolle altistumista erityisesti keskipäivän aikaan, noin kello 11–15 välillä eteläisessä Suomessa. Joskus tämä ei kuitenkaan ole esimerkiksi työn puolesta mahdollista (ja moni haluaa nauttia auringosta muuten vaan!), jolloin on hyvä huomioida myös muut keinot.

Ihon suojaaminen vaatteilla ja asusteilla on verrattain helppoa. Lippis, UV-suojan sisältävät aurinkolasit ja pitkähihainen paita auttavat jo pitkälle! Viileästä materiaalista valmistetut vaatteet tuntuvat myös iholla miellyttävältä samalla estäen UV-säteilyn pääsyä iholle. Jos auringolta ei täysin voi välttyä, voi yrittää pysytellä varjossa ulkona liikkuessaan. Esimerkiksi aurinkovarjo, niskan peittävä huivi ja terassin varjoisa nurkka laskevat UV-altistusta.

Viimeisenä silauksena suojautumisessa on aurinkovoiteen runsas ja huolellinen levittäminen. Katso alta parhaat fysikaaliset aurinkovoiteet!

BTB13 Antioxidant Day Cream SPF15 -päivävoide on erinomainen valinta varjoisiin päiviin ja lisäksi muiden aurinkosuojien kanssa. Suojaava ja kosteuttava päivävoide sisältää keskitason aurinkosuojakertoimen. Helppo käyttää: saat samalla sekä runsaan kosteuttavan päivävoiteen että aurinkosuojan.

EKOPHARMA Helsinki Herukka BB-voide SPF15 on sävytetty, keskitason suojan antava voide kasvoille. Kaunis, tasainen sävy korvaa helposti meikkivoiteen ja sulautuu ihoon saumattomasti. Ehdoton, kun haluat kasvoille hieman tasoittavaa väriä ja samalla aurinkosuojan.

EKOPHARMA Helsinki Herukka Fysikaalinen Aurinkosuojavoide SPF30 on korkean suojan voide aurinkoisiin päiviin. Antioksidanttista mustaherukkaa sisältävä voide levittyy iholle tasaisesti ja kosteutta sitova skvalaani saa ihon tuntumaan kimmoisalta. Sopii myös herkälle iholle!

BTB13 Antioxidant BB Cream SPF15 on sävytetty, heleyttävä ja ihoa hoitava BB-voide. Solu-uusiutumista elvyttävää BTB13-yhdistettä sisältävä voide tuo iholle valoa heijastavan tunnun.

EKOPHARMA Helsinki Herukka Suojaava Aurinkospray SPF30 on helppokäyttöinen suihke, joka levittyy iholle tasaisesti. Kätevä aurinkosuojasuihke sopii koko perheelle, ja siinä on korkea SPF30-suojakerroin. Suihkeen avulla aurinkosuojaa on helppo lisätä päivän mittaan uimisen, hikoilun tai kulumisen jälkeen.

Mitä kasvohoidossa tapahtuu? Elämyksellinen hoito on sinua varten

Lue lisää

Esittelyssä Ekopharma Mustikka – luonnonkosmetiikkaa herkälle iholle

Lue lisää

Ihonhoito talvella – helpota ihon oloa helpoilla vinkeillä

Lue lisää