Blogi

Parhaat fysikaaliset aurinkovoiteet – Suojaa ihosi UV-säteilyltä

Aurinkosuojia on kahdenlaisia, fysikaalisia ja kemiallisia. Kemiallinen aurinkovoide suojaa ihoa UV-säteilyltä nimensä mukaisesti kemiallisen reaktion avulla, kun taas fysikaalinen suoja toimii iholla fyysisenä suojakalvona.

Tärkeintä on löytää itselle sopivin suoja, joten siksi esittelemme parhaat luonnonkosmetiikan fysikaaliset aurinkovoiteet tässä artikkelissa.

Kamppailetko aurinkovoiteen puhdistuksen kanssa? Lue tästä linkistä kosmetologin vinkit aurinkovoiteen puhdistukseen.

UVA ja UVB – mitä eroa?

Auringon UV-säteilystä pääsee maan pinnalle kahta eri aaltopituuden säteilytyyppiä, UVA- ja UVB-säteilyä. UVB-säteily aiheuttaa iholla monen tunteman palamisreaktion, jossa ihokudos vaurioituu säteilyn vaikutuksesta. UVB-säteilyn vaikutuksen huomaakin etenkin suojaamattomalla iholla pian kesäiselle auringonvalolle altistumisen jälkeen.

UVA-säteily puolestaan vaikuttaa iholla salakavalan hitaasti, ja sen vaikutus näkyy vasta vuosien päästä. UVA-säteily tuo pitkällä aikavälillä iholle solutason muutoksia, jotka näkyvät ryppyinä, juonteina, ihon kimmoisuuden katoamisena ja pigmenttimuutoksina. Yhdessä UVA- ja UVB-säteily aiheuttavat eri lähteiden mukaan 70–90 % kaikista ihon ikääntymisen merkeistä. UV-säteily on useimmiten syypää myös vaalean ihon ihosyöpiin, kuten melanoomaan tai oka- tai tyvisolusyöpään.

Iho muistaa jokaisen kokemansa säteen, ja UV-säteilyn haitat kumuloituvat vuosien myötä. Tämä tarkoittaa, että etenkin toistuva, runsas auringolle altistuminen tai lapsena ihon palaminen auringossa merkitsevät isompia vaurioita tulevaisuudessa.

Suojautumisen aakkoset

Tärkein keino UV-säteilyn haitoilta suojautumiseen on vältellä auringolle altistumista erityisesti keskipäivän aikaan, noin kello 11–16 välillä eteläisessä Suomessa. Joskus tämä ei kuitenkaan ole esimerkiksi työn puolesta mahdollista (ja moni haluaa nauttia auringosta muuten vaan!), jolloin on hyvä huomioida myös muut keinot.

Ihon suojaaminen vaatteilla ja asusteilla on verrattain helppoa. Lippis, UV-suojan sisältävät aurinkolasit ja pitkähihainen paita auttavat jo pitkälle! Viileästä materiaalista valmistetut vaatteet tuntuvat myös iholla miellyttävältä samalla estäen UV-säteilyn pääsyä iholle. Jos auringolta ei täysin voi välttyä, voi yrittää pysytellä varjossa ulkona liikkuessaan. Esimerkiksi aurinkovarjo, niskan peittävä huivi ja terassin varjoisa nurkka laskevat UV-altistusta.

Viimeisenä silauksena suojautumisessa on aurinkovoiteen runsas ja huolellinen levittäminen. Katso alta parhaat fysikaaliset aurinkovoiteet!

EKOPHARMA Tyrni Sun Shield SPF30 Korkean suojan antioksidanttinen aurinkovoide, joka imeytyy täydellisesti ja suojaa UVA- ja UVB-säteiltä.

BTB13 Antioxidant Sun Cream SPF30 -aurinkovoide on erinomaisen hyvin ihoon sulautuva, kauniin pinnan jättävä SPF-aurinkosuoja. Ohut, ruusunmarjaöljyä ja Q10-koentsyymiä sisältävä voide hoitaa eritoten ikääntyvää ihoa.

By Raili Beauty Essentials Natural Suncream SPF30 -aurinkovoide sisältää sinkkioksidia, puolukkauutetta ja glyseriiniä. Kaikille ihotyypeille sopiva voide jättää kasvot miellyttävän tuntuisiksi.

EKOPHARMA Mustikka Sensitive SPF50 on korkean suojan voide aurinkoisiin päiviin. Antioksidanttista mustikkaa sisältävä voide levittyy iholle tasaisesti ja öljypohjainen koostumus saa ihon tuntumaan kimmoisalta. Sopii myös herkälle iholle ja lapsille!

Murumuru – Sunny Day Luonnollinen Aurinkovoide SPF30 on fysikaalinen aurinkosuoja, joka on helppo ja miellyttävä levittää kasvojen ja vartalon iholle.Tämän ihanan aurinkosuojan sankari on luonnon mineraali sinkkioksidi, joka suojaa ihoa sekä UVB- että UVA-säteiltä.

EKOPHARMA Herukka BB-voide SPF15 on sävytetty, hyvän suojan antava voide kasvoille. Kaunis, tasainen sävy korvaa helposti meikkivoiteen ja sulautuu ihoon saumattomasti. Ehdoton, kun haluat kasvoille hieman tasoittavaa väriä ja samalla aurinkosuojan.

BTB13 Antioxidant BB Cream SPF15 on sävytetty, heleyttävä ja ihoa hoitava BB-voide. Solu-uusiutumista elvyttävää BTB13-yhdistettä sisältävä voide tuo iholle valoa heijastavan tunnun.

 

LUE MYÖS:

6 ihon rasvoittumista hillitsevää hoitovinkkiä

Lue lisää

Ihonhoito uudelle tasolle: antioksidantit ovat avainasemassa

Lue lisää

Kotimainen BTB13 tuo tehon, teknologian ja ekologisuuden samassa paketissa.

Lue lisää