Blogi

Kuivan ihon hoito

Kuivan ihon hoito voi etenkin talvella tuntua hankalalta. Iho kiristelee ja hilseilee, vaikka tekisi mitä. Aina ratkaisu ei ole etsiä täyteläisempää ja paksumpaa voidetta, vaan tasapainottaa koko rutiini tukemaan kuivan ihon tarpeita. Tästä artikkelista opit, miten sen teet.

Mistä tunnistaa kuivan ihon?

Kuiva ihotyyppi tuntuu usein kiristelevältä ja ohuelta, jolloin se saattaa punoittaa ja hilseillä. Kuivalla iholla voi näkyä myös kuivuudesta johtuvia, hiuksenhienoja juonteita, jotka tasoittuvat kun iholle ladataan kunnolla kosteutta esimerkiksi kasvohoidossa. Kuivan ihon rakenne on hieman muista ihotyypeistä poikkeava, jolloin se menettää ihon kosteutta nopeammin kuin muut. Kuivalle iholle voi olla hankala levittää meikkiä, sillä etenkin mattapintaiset meikkivoiteet levittyvät epätasaisesti ja vetäytyvät juonteisiin nopeasti.

Kuiva iho eroaa pintakuivasta ihosta siten, että pintakuivuus on useimmiten nimensä mukaisesti pinnallista. Pintakuivuus voi esiintyä oireena muilla ihotyypeillä, ja se korjautuu useimmiten vesikosteudella kuten kasvovedellä tai seerumilla. Kuiva iho puolestaan on suhteellisen pysyvä ihotyyppi, jolta puuttuu ennen kaikkea suojaavia ja kosteutta iholla pitäviä rasvoja.

Kuivan ihon puhdistus

Kiristelevän ihon puhdistuksessa isoin helpotus saadaan, kun vaahtoavista ja syväpuhdistavista tuotteista luovutaan. Joillekin kuivaihoisille puhdistusvaahto tai -geeli saattaa sopia, mutta useimmiten vaahtoava tuote vie kuivalta iholta pois liikaa luonnollisia rasvoja. Tämän vuoksi hellävaraiset tuotteet, kuten puhdistusöljy, -voide ja -maito ovat parhaita valintoja sekä meikinpoistoon että meikittömän ihon pesuun. Etsi jo puhdistustuotteesta ravitsevia ainesosia, kuten triglyseridejä ja kasviöljyjä. Jos iho tuntuu välittömästi pesun jälkeen kireältä ja näyttää punoittavalta, puhdistus on todennäköisesti ollut liian tehokas.

Kokeile: BTB13 Pro-Age Cleansing Emulsion on maitomainen puhdistustuote, jossa on hellävarainen koostumus. Runsaasti glyseriiniä, manteliöljyä ja karitevoita sisältävä, pumppupulloon pakattu puhdistusemulsio poistaa myös meikin.

Kuivan ihon kosteutus

Kuivan ihon kosteutuksessa tärkeintä on muistaa tasapaino. Kuiva iho hyötyy useimmiten sekä vesimäisestä kosteudesta (haihtuuhan sitä iholta pois tavanomaista enemmän) että ravitsevasta, öljypohjaisesta kosteudesta (joka lukitsee kosteuden alleen). Vesikosteutta on helppo tuoda iholle kerrostettavan hoitoveden avulla, kun taas kasvoöljy tai täyteläinen kasvovoide huolehtii kosteuden pitämisestä iholla.

Kasvovoidetta valitessa kannattaa huomioida, että täyteläisinkään voide ei välttämättä pysty pehmentämään ihoa aamusta iltaan. Tällöin kasvoöljyn lisääminen joko suoraan voiteeseen tai sen päälle voi auttaa. Hyviä ainesosia kuivalle iholle ovat paitsi laadukkaat kasviöljyt, myös keramidit, kaura ja glyseridit.

Kokeile: Ekopharma Herukka Soft -hoitovesi on paksun geelimäistä ja siinä on kuivalle iholle ihanteellista mustaherukkaa. Punoitusta rauhoittava lakritsijuuri ja vahvistavat prebiootit ovat ekstraherkkuja, joita kiristelevä iho rakastaa.

Kokeile: BTB13 Medical Dry Skin Cream -voide on erittäin täyteläinen, keramidipitoinen tuote. Runsaasti kasviöljyjä sisältävä, vahvistava voide pehmentää ja suojaa. Lisätehoa ravitsevuuteen voi tuoda esimerkiksi riittoisalla Unna Nordic Vieno 7 Oil Serum -öljyseerumilla, jossa on kuivaa ihoa hellivää kauraa.

Tarvitseeko kuiva iho kuorintaa?

Joskus voi olla tarpeen pehmentää karheaa ihoa nopeasti kuorinnan avulla. Kuorinta poistaa hilseilevää ihosolukkoa, jolloin myös hoitotuotteet imeytyvät paremmin. Lähtökohtaisesti kuivan ihon voi kuoria tavanomaista harvemmin ja seurata, reagoiko iho punoituksella tai kuivumalla entisestään. Kuivalle iholle sopivat kuorinnat sisältävät hellävaraisia happoja, kuten PHA-happoja. Myös AHA-hapot voivat auttaa ihon kirkastamisessa etenkin mietona pitoisuutena.

Kokeile: Unna Nordic Viole PHA Peel kuorii ihon kevyesti ja hellävaraisesti. Sitruksisen raikas kuorinta sopii myös herkälle iholle.

LUE MYÖS:

Ihonhoito uudelle tasolle: antioksidantit ovat avainasemassa

Lue lisää

Kotimainen BTB13 tuo tehon, teknologian ja ekologisuuden samassa paketissa.

Lue lisää

Hillan Black Week – Katso hoito-, tuote- ja lahjakorttitarjoukset!

Lue lisää