Blogi

Ihonhoitotuotteiden järjestys – näin saat rutiinista kaiken irti

Ihonhoidon järjestys voi ja saa olla hyvin yksilöllinen, mutta muutama perusasia helpottaa ihonhoitorutiinin muodostamista. Perusperiaate on, että koostumukseltaan kevyemmät tuotteet levitetään iholle ensin ja paksummat, täyteläisemmät tuotteet näiden päälle. Tästäkin säännöstä voi poiketa: esimerkiksi kasvosuihke on hyvä esimerkki tuotteesta, jonka avulla voi virkistää ihoa päivän mittaan suihkutellen.

Tästä artikkelista opit, millaisia osia ihonhoitoon kuuluu ja miten ihonhoidon järjestys yleisimmin toimii.

Lue tästä artikkelista lisää siitä, miten valitset ihollesi oikeat tuotteet.

Kuinka monta tuotetta hyvään ihonhoitorutiiniin kuuluu?

Ihonhoitotapoja on yhtä monia kuin on ihmisiäkin. Erilaiset ihotyypit ja olosuhteet vaikuttavat siihen, kuinka monella tuotteella iho tuntuu hyvältä. Iso vaikutus on myös mieltymyksillä. Siksi kannattaakin miettiä tarkkaan, joustaako oma arki 10 kohdan rutiinin ehdoilla vai riittääkö jaksaminen vain pariin tuotteeseen. Molemmilla voi onnistua!

Toisin kuin usein luullaan, enemmän tuotteita ei välttämättä tarkoita parempaa ihonhoitoa. Kun iholle lataa toinen toistaan vaikuttavampia aktiiviaineita useissa eri muodoissa, voi sen suojakerros häiriintyä ja seurauksena olla hilseilyä, punoitusta tai jopa epäpuhtauksia. Tämän vuoksi uudet lisäykset rutiiniin kannattaa tehdä vähitellen ja ihon reaktioita seuraten. Jonkun iholle sopii parhaiten minimalistinen rutiini, toinen nauttii aikaavievästä hemmottelusta vaikka joka ilta.

Ihonhoidon järjestys tiivistettynä

  1. Illalla ja/tai aamulla: puhdistusöljy, -balmi tai -voide, joka poistaa rasvaliukoisen lian ja meikin (myös meikinpuhdistusaine)
  2. Illalla ja/tai aamulla: puhdistusvaahto-, -geeli tai -maito, joka poistaa vesiliukoisen lian
  3. Illalla: kuorinta, joka poistaa iholta karheutta. Ei päivittäin tai välttämättä edes viikottain tarpeellinen vaihe
  4. Illalla ja/tai aamulla: kasvovesi, hoitovesi tai hoitoneste, joka tuo iholle vesikosteutta
  5. Illalla ja/tai aamulla: kasvoseerumi, joka sisältää ihoa tukevia tehoaineita
  6. Illalla ja/tai aamulla: kasvovoide, joka kosteuttaa ihoa pitkäkestoisesti ja lukitsee muut tuotteet iholle
  7. Illalla ja/tai aamulla: Kasvoöljy, joka tuo kuivalle iholle ravitsevia ainesosia. Tämä voi jopa korvata kasvovoiteen, mutta ei ole välttämätön ihonhoitorutiinissa
  8. Aamulla: aurinkosuoja, joka suojaa ihoa UV-säteilyltä
  9. Illalla: kosteuttava kasvonaamio, jonka voi levittää muiden tuotteiden päälle tai iholle sellaisenaan. Ei päivittäin tai välttämättä edes viikottain tarpeellinen vaihe

Kasvojen puhdistus

Puhdistustuotteita voi käyttää iholle sekä aamulla että illalla, mutta useimmille arjen kiireessä toimiva tapa on tehdä kaksoispuhdistus iltaisin ja aamuisin käyttää esimerkiksi nopeaa misellivettä tai pestä kasvot suihkussa. Tärkeintä on, että nukkumaan mennessä iholta poistetaan tehokkaasti, mutta ihon tasapainoa häiritsemättä meikki, lika ja aurinkosuoja. Mikäli iho kuivuu, punoittaa, hilseilee tai pukkaa epäpuhtauksia, voi olla että rutiinin puhdistus on liiankin tehokas.

Lue lisää kaksoispuhdistuksesta tästä artikkelista ja opi valitsemaan ihollesi oikeat tuotteet.

Ihon kosteutus

Ihoa voi kosteuttaa pelkistetyimmillään ainoastaan kosteusvoiteen avulla. Kosteusvoide sisältää useimmiten sekä vesikosteutta että ravitsevia ainesosia, jolloin se on helppo valinta arkeen. Iholle voi kuitenkin tuoda kosteutta myös kasvoveden tai hoitonesteen avulla, jolloin tuntuma on kasvovoidetta nopeammin imeytyvä. Kasvovesi myös tasapainottaa ihoa, jolloin se on valmis vastaanottamaan muut tuotteet paremmin.

Seerumit ovat oiva tapa tuoda iholle paljon tehoaineita tiiviissä paketissa. Erilaisten seerumien avulla voi esimerkiksi vaikuttaa epäpuhtauksiin, torjua ikääntymisen merkkejä tai häivyttää punoitusta. Ihotyypille sopiva seerumi on ehdottoman antoisa lisä rutiiniin, mutta ei välttämätön – etenkin, jos kiireinen arki tai budjetti ei anna periksi pidemmälle rutiinille.

Kasvoöljy ymmärretään usein kuivan ihon tuotteeksi, mutta se voi olla mahtava myös rasvoittuvalle iholle tai sekaiholle. Kasvoöljyn täyteläisyys vaikuttaa siihen, miltä se tuntuu iholla. Esimerkiksi kaura- ja arganöljy ovat paksun tuntuisia, kun taas skvalaani tai safloriöljy ovat erittäin kevyitä ja nopeasti imeytyviä. Kasvoöljy sopii useimmiten viimeiseksi vaiheeksi ennen aurinkosuojaa tai sitä voi sekoittaa seerumiin tai kasvovoiteeseen. Öljy voi myös korvata kasvovoiteen kokonaan, sillä myös se lukitsee kosteuden alleen tehokkaasti.

Ihon suojaus aurinkovoiteella

Ihon suojaaminen auringolta on paras tapa torjua lukuisia aurinkovaurioita, kuten ryppyjä, juonteita ja maksaläiskiä. Ihon elastisuutta on vaikeaa palauttaa ennalleen jälkikäteen, mutta torjumalla vauriot etukäteen iho säilyttää sileytensä ja tasaisuutensa paremmin. UV-säteilyltä suojautuminen ennaltaehkäisee myös soluvaurioiden syntyä ja mutaatioita, jolloin riski ihosyöpään pienenee.

SPF-suojatuote on helpointa ujuttaa päivittäiseen käyttöön liittämällä sen viimeiseksi osaksi aamun ihonhoitorutiinia. Näin kasvoilla on automaattisesti suojaa jo päivän alussa, jolloin ovesta poistuessa ei tarvitse etsiä kiireessä voidepurkkia. Suomessa auringolta suositellaan suojautumaan keväästä syksyyn, ja helppo tapa seurata aurinkoaltistusta on tarkistaa UV-indeksi.

Lue lisää aurinkosuojavoiteen valinnasta tästä artikkelista.

Ne ihanat ekstrat: kuorinta & naamio

Kuorinnat ja naamiot ovat erityisiä herkkuja, joilla voi piristää kasvoja esimerkiksi viikonlopun kunniaksi tai ennen juhlapäiviä. Nämä ekstratuotteet eivät ole välttämättömiä päivittäisessä ihonhoidossa, mutta niillä saa hemmottelevaa lisätehoa. Useimmiten kuorinnat ja naamiot sopivat käytettäviksi kerran viikossa tai tarpeen mukaan, mutta nykyään markkinoilla on myös jokaöiseen käyttöön sopiva yönaamioita sekä miedosti kuorivia seerumeita, joita voi käyttää tavanomaisen seerumin tapaan päivittäin.

Lue lisää kuorinnan käytöstä tästä arikkelista.

Kasvonaamion käytöstä ja valinnasta löydät lisätietoa tästä artikkelista.

6 ihon rasvoittumista hillitsevää hoitovinkkiä

Lue lisää

Ihonhoito uudelle tasolle: antioksidantit ovat avainasemassa

Lue lisää

Kotimainen BTB13 tuo tehon, teknologian ja ekologisuuden samassa paketissa.

Lue lisää