Blogi

Epäpuhdas iho kuntoon – hoida oikein

Epäpuhtaalle iholle tunnusomaista on finnien, mustapäiden ja ihon tukkeutumisen säännöllisyys. Epäpuhdas iho yhdistetään useimmiten rasvoittuvaan ihoon, mutta tosiasiassa mikä vain ihotyyppi voi olla samaan aikaan epäpuhdas. Myös syyt ihon tukkeutumisen takana voivat olla moninaiset, jolloin epäpuhtaan ihon hoitoon on perehdyttävä huolella. Haasteita ihon epäpuhtauksien kanssa voi olla, vaikka varsinaista diagnoosia aknesta tai muusta ihosairaudesta olisi.

Tästä artikkelista opit, millaisin keinoin voit hoitaa epäpuhtaan ihon kuntoon kotioloissa. Mikäli iho tuntuu tulehtuneelta tai sen oireilu on arkea haittaavaa, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Epäpuhtaan ihon puhdistus

Yksi syy finneihin ja ihonalaisiin, kipeisiin tukkeumiin saattaa piillä puhdistustuotteissa. Etenkin jos iho on rasvoittuva tai epäpuhtaudet toistuvia, on luonnollista tarttua mahdollisimman tehokkaasti puhdistaviin ja ihoa kuivattaviin tuotteisiin. Tosiasiassa superputsareita kannattaa kuitenkin välttää, sillä ihon kuivuminen saattaa saada kasvot kukkimaan yhä kiivaammin. Paras puhdistusvalinta epäpuhtaalle iholle onkin ihon suojakerrosta häiritsemätön, hellävarainen puhdistus, joka kuitenkin tasapainottaa myös talintuotantoa.

Moni epäpuhtaan ihon kanssa kamppaileva välttelee puhdistusöljyä, vaikka ei kannattaisi. Puhdistusöljyn ainutlaatuinen koostumus on nimittäin myös ihohuokosia syväpuhdistava, ja tehokas rasvapohjaisen lian irrottaja. Kun käyttöön ottaa kaksoispuhdistuksen, voi toinen puhdistustuote olla ihoa tasapainottava vaahto tai geeli, joka ei kuitenkaan suista ihon tasapainoa raiteiltaan.

Kokeile: Unna Nordic Usva Cleansing Oil -puhdistusöljy on huippuvalinta aivan kaikille ihotyypeille. BTB13 Clarifying Cleansing Gel -puhdistusgeeli puolestaan jättää ihon raikkaan tuntuiseksi ilman kiristelevän kuivaa tunnetta.

Epäpuhtaan ihon kosteuttamisen ABC

Epäpuhdaskin iho tarvitsee kosteutta – mutta oikealla tavalla. Nopeasti imeytyvä, vesimäinen kosteutus auttaa palauttamaan ihon tasapainon ilman, että iho tuntuu rasvaiselta tai tahmealta. Tämän vuoksi kosteuttajaksi kannattaakin valita kerrostettava kasvovesi yhdessä joko seerumin tai kevyen, mattapinnan tuovan kosteusvoiteen kanssa. Monella epäpuhtaalla iholla esiintyy myös herkkyyttä, joten tuotteet kannattaa pitää minimissä kunnes iho on jälleen tasapainossa.

Kokeile: Ekopharma Karpalo Clear -kasvovesi sisältää talintuotantoa tasapainottavaa taikapähkinää ja miedosti kuorivaa BHA-happoa, salisyylihappoa. Kuorivan kasvoveden kaveriksi kannattaa valita kosteuttava ja rauhoittava seerumi, kuten punoitusta tasoittava reaktiivisen ihon bestis BTB13 Medical Skin Relief Serum. Kasvovoiteeksi sopii kevyt tuote, joka sisältää talintuotantoa tasapainottavia elementtejä: Unna Nordic Suvi Refreshing Face Cream on hetkessä imeytyvä, ohut voide, joka hellii epäpuhdasta ihoa ratamouutteen ja katajan avulla.

Ainesosat, joista epäpuhdas iho hyötyy

Moni tietää, että epäpuhtaalle iholle sopivat erityisesti syväpuhdistavat happokuorinnat ja talia iholta poistava savi tai hiili. Nämä ainesosat voivat kuitenkin olla iholle liikaa, etenkin jos tulehdustila on jatkunut pitkään. Siksi kannattaa kääntää katse myös näihin ainesosiin:

Niasiiniamidi eli B3-vitamiini: ihoa kirkastava, hyvin siedetty vitamiini on täydellinen epäpuhtaalle, herkälle ja reaktiiviselle iholle, sillä se rauhoittaa ja hillitsee punoitusta. Tasapainottava vitamiini myös auttaa ihoa ylläpitämään kosteustasapainoa. Kokeile: BTB13 Medical Vitamin B3 10 % Active.

Retinoli eli A-vitamiini: retinoli on huippuvitamiini, joka on tunnettu anti-age-tuotteista. Kuitenkin sen uudistava teho sopii täydellisesti myös epäpuhtaalle iholle, sillä se auttaa esimerkiksi tasoittamaan aknearpia. Kokeile: Ekopharma Karpalo Vitamin A -kasvovoide.

Sinkki: rauhoittava mineraali on omiaan etenkin akuuttiin tilanteeseen, kun epäpuhtaalla iholla on runsaasti punoitusta ja se kaipaa tasapainottavaa suojaa. Iho vahvistuu ja sen reaktiivisuus vähenee. Kokeile: Ekopharma Karpalo Double Zinc -hoitovoide.

Pre- ja probiootit: epäpuhtaan ihon suojamekanismi on usein herkistynyt, jolloin sen tukemiseen tarkoitetut pre- ja probiootit voivat helpottaa ihon oloa. Kokeile: Ekopharma Herukka Re-Connecting Nature Probiotic Mask Powder -naamiojauhe.

LUE MYÖS:

6 ihon rasvoittumista hillitsevää hoitovinkkiä

Lue lisää

Ihonhoito uudelle tasolle: antioksidantit ovat avainasemassa

Lue lisää

Kotimainen BTB13 tuo tehon, teknologian ja ekologisuuden samassa paketissa.

Lue lisää