Blogi

Auringon vaikutukset iholle & niiden hoito

UV-säteily vaikuttaa iholla vanhentavasti, ja jopa 80 % ikääntymisen merkeistä selittyy auringon säteilylle altistumisella. Auringon vaikutukset iholle voivat pahimmillaan johtaa mutaatioihin ja ihosyöpien, kuten melanooman, riskin kasvuun. Useimmiten aurinkovauriot näkyvät iholla juonteina, maksaläiskinä tai muina pigmenttihäiriöinä. Ihonsävyn epätasaisuutta ja juonteita voidaan hoitaa tehokkaasti kosmetiikalla, kunhan toimitaan pitkäjänteisesti.

Helpompaa kuin hoitaa jo syntyneitä muutoksia, on kuitenkin välttää ne ennalta. Tämän vuoksi korkean suojakertoimen aurinkovoiteen käyttö torjuu tehokkaasti ikääntymismuutoksia. Hyviä keinoja suojautumiseen ovat myös sisätiloissa oleskelu, vaatteilla ihon suojaaminen sekä varjoon hakeutuminen.

Lue auringolta suojautumisesta lisää tästä linkistä.

Maksaläiskät & pigmenttimuutokset: C-vitamiini kirkastaa

C-vitamiini on antioksidanttinen huippuraaka-aine, joka toimii usealla tavalla aurinkovaurioita vastaan. Se auttaa kirkastamaan ja tasoittamaan ihonsävyä, jolloin se häivyttää esimerkiksi maksaläiskiä. Lisäksi C-vitamiini tehostaa kollageenintuotantoa, jolloin se taklaa osaltaan myös juonteiden syntyä. Koska askorbiinihappo (tai sen johdannainen) on vaikutukseltaan antioksidanttinen, auttaa se aurinkovoiteen suojafilttereitä taistelemalla vapaita radikaaleja vastaan. Siksi C-vitamiinituote kannattaakin lisätä aamuisin aurinkovoiteen alle tuomaan ekstratukea!

Joillekin ihotyypeille C-vitamiini ei sovi sen aktivoivan vaikutuksen vuoksi. Askorbiinihapon käyttöön voi totutella hiljalleen tai kokeilla hellävaraisempaa vaihtoehtoa, kuten niasiinia tai niasiiniamidia eli B3-vitamiinia. Tämä ihoa kirkastava ainesosa on myös rauhoittava ja punoitusta hillitsevä, joten se sopii kesän kuluttaman nassun virkistykseen mainiosti.

Lue lisää C-vitamiinista tästä artikkelista.

Kokeile: Unna Nordic Taimi Vitamin C Treatment -seerumi sisältää 10% C-vitamiinia, jolloin se on tehokas kuurihoito auringon kaltoin kohtelemalle iholle. Ekopharma Herukka Vitamin C Booster -seerumi sopii päivittäiseen käyttöön myös herkälle iholle. Siinä on kolmen C-vitamiinimuodon tehokas, kirkastava yhdistelmä.

Juonteet & epätasainen tekstuuri: A-vitamiini tasoittaa

Yksi tutkituimmista ihonhoidon ainesosista on retinoli eli A-vitamiini. Tämä anti-age-huippu käy oikeastaan kaikkeen juonteiden madaltamisesta arpien häivyttämiseen. Retinolin vaikutus perustuu ihon uudistumisprosessin nopeuttamiseen, jolloin se auttaa korjaamaan UV-säteilyn aiheuttamia muutoksia tehokkaasti. Monien suosima ihonhoitorutiini sisältääkin aamuisin kirkastavan C-vitamiinituotteen ja iltaisin uudistavan A-vitamiinituotteen.

Retinoli (tai myös retinoidi) voi aiheuttaa iholla kihelmöintiä ja hilseilyä sen voimakkaan aktiivisen luonteen vuoksi. A-vitamiinin käyttöön ihonhoidossa kannattaakin totutella pikku hiljaa, ja välttää aluksi muita aktiiviaineita samassa ihonhoitorutiinissa.

Lue lisää A-vitamiinista tästä artikkelista.

Kokeile: BTB13 Medical Vitamin A 0,5 % Active -hoitovoide sopii aloittelevalle retinolin käyttäjälle. Juonteita silottava, kevyen voidemainen koostumus sopii myös epäpuhtaalle iholle.

Karhea & ahavoitunut iho: AHA-hapot helpottavat

Runsaasti auringolle altistunut iho voi tuntua karhealta ja siltä, etteivät tuotteet imeydy kunnolla. Tätä tunnetta ja myös hienoisia juonteita häivyttävät kuorivat hapot, joista parhaiten UV-säteilyn vaurioittamalle iholle sopivat AHA-hapot. Ihoa uudistavat hapot vaikuttavat pinnallisesti, jolloin ne tasoittavat ihoa ja myös tasapainottavat talineritystä. Harva tietää, että AHA-hapot auttavat myös pitämään kosteutta ihossa: tämän vuoksi ihonhoitotuotteet tuntuvat imeytyvän erityisen hyvin happokuorinnan jälkeen.

Happotuotteiden kuorivan vaikutuksen vuoksi niitä ei suositella käytettäväksi samalla hoitokerralla muiden uudistavien tuotteiden, kuten retinolin, kanssa. Tämän vuoksi happoja voi käyttää kuuriluontoisesti tai kerran viikossa tuomaan ekstraheleyttä, kun sitä todella tarvitaan.

Lue lisää AHA-, BHA- ja PHA-hapoista tästä artikkelista.

Kokeile: Ekopharma Tyrni AHA-Duo -kasvokuorinta sisältää valikoiman luontaisia AHA-happoja, jotka auttavat tehostamaan solu-uudistumista.

LUE MYÖS:

6 ihon rasvoittumista hillitsevää hoitovinkkiä

Lue lisää

Ihonhoito uudelle tasolle: antioksidantit ovat avainasemassa

Lue lisää

Kotimainen BTB13 tuo tehon, teknologian ja ekologisuuden samassa paketissa.

Lue lisää